اجزای به کار رفته در اسانسور
در این مقاله اجزای اسانسور به صورت مجزا و مفصل معرفی شده است.
با خواندن این مطلب می توانید با تمامی اجزای به کار رفته در اسانسور اشنا شوید.
تابلو فرمان
یکی از مهمترین بخشهای آسانسور، تابلو فرمان آسانسور است که در واقع میتوان آن را مرکز پردازش سیستم دانست، چرا که دستورهای لازم از طریق مدار فرمان به موتور فرستاده میشود و عملکرد موتور و مجموعه آسانسور وابسته به دستورات تابلو فرمان است. تابلو فرمان آسانسور انواع مختلفی دارد؛ دو نوع متداول این تابلوها که در داخل کشور به طور گسترده استفاده میشوند، عبارتند از: تابلوهای فرمان دو سرعته و تابلوهای فرمان درایو دار.
تابلو ۳ فاز
تابلو سه فاز تشکیل شده از سه فیوز برای ایمنی سیم کشی اسانسور که بر اثر اضافه جریان ناشی از اتصالات کوتاه به وچود می آید. تابلو سه فاز دارای شینه نول و ارت و ترمینال های سه فاز و نول و ارت است .دو کلید مینیاتوری نیز (روشنایی چراغ تونلی و ..) درون آن تعبیه شده است.بر روی درب آن نیز یک کلید سه فاز غلطکی و سه چراغ سیگنال وجود دارد. روشن بودن چراغ ها نشان دهنده وجود سه فاز و دلیل کلید سه فاز قطع کامل مدار سه فاز اسانسور است.
با چرخاندن کلید گردان روی این تابلو، برق کل سیستم آسانسور، بجز برق روشنایی ها و پریزها قطع خواهد شد.
پس تابلو سه فاز ، برق ۳ قسمت مختلف را تامین می کند.
برق موتور و تابلوی کنترل
برق چراغ های چاله آسانسور و اتاقک موتورخانه
برق پریزهای چاله آسانسور و اتاقک موتورخانه
فلکه هرزگرد
فلکه هرزگرد در آسانسور وظیفه هدایت سیم بکسل به چاه آسانسور را دارد که از این نظر اهمیت ویژه ای دارد.
جنس این فلکه ها از چدن می باشد.
گاورنر
گاورنر آسانسور یک قطعه مکانیکی الکتریکی است که وظیفه ترمز کردن در سیستم آسانسور کششی را برعهده دارد. در صورت بروز هرگونه خطا یا اشتباه در عمکرد آسانسور و در نتیجه افزایش ناگهانی سرعت آسانسور، گاورنر آسانسور وارد عمل میشود. زمانی که این قطعه ایمنی فعال میشود، به تهیزات و قطعات آسانسور از جمله پاراشوت و ترمز اضطراری فرمان صادر میکند و با عمل کردن آنها کابین را از حرکت باز میدارد.
یوک کابین
قسمتی از آسانسور است که دارای درب کاملا ایمن بوده و مسافران یا بار ، داخل آن قرار می گیرد .کنترل حرکت از داخل برای افراد امکان پذیر می باشد. تزئینات داخل کابین با توجه به نوع کاربری آسانسور متفاوت بوده و ممکن است از نوع ورق رنگ شده کوره ای ، روکش فرمیکا ، روکش استیل و یا از جنس شیشه که این نوع کابین را اصطلاحا شیشه ای (پانورامیک ) نامیده می شود انتخاب می گردد.
جعبه رویزیون
مسئولیت ارتباط اتصالات الکتریکی روی کابین به تابلو فرمان آسانسور را به عهده دارد که در درون آن برای این ارتباط ترمینالهایی نصب است که دارای لیبل یا برچسب مشخصات سیم های ورودی می باشد.
برای در اختیار گرفتن کلیه فرمانهای آسانسور، وقتی نصاب یا تعمیر کار یا سرویسکار بر روی کابین آسانسور مستقر می شود، ابتدا کلید مخصوص رویزیون را فعال می کند، در این زمان کلیه ارتباطات آسانسور شامل کلیدهای شستی های احضار داخل کابین و شستی های طبقات از مدار خارج شده (قطع می شود) و آسانسور فقط از طریق “سیستم رویزیون” فرمان می گیرد.
تراولینگ کابل
ون کابین یک قسمت متحرک در سیستم آسانسور است ، برق توسط کابل های ویژه ای به آن متصل می گردد که به آن تراول کابل گویند . نام این کابل هم برگرفته از ویژگی آن یعنی حرکت کردن با کابین گرفته شده است . این کابل تشکیل شده از یک رشته کابلهای بهم چسبیده که جریان برق از آنها عبور کرده و به مقصد می رسد. برای آسانسورهای با سرعت بالا یا نصب شده در ساختمانهای مرتفع، پوشش تراول کابل ضخیم تر بوده و در بافت آن از رشته های مقاوم در برابر کشش و تنش استفاده می شود. این گونه کابلها معمولا با رشته هایی از سیم بکسل مسلح می شوند.
پشت بند
ریل پلیتی است که در محل اتصال دو ریل و در پشت ریل ها قرار گرفته و با پیچ و مهره ریل ها را به یکدیگر متصل می کند.
شالتر
شالترها یا میکروسوئیچها قطعاتی هستند که در ابتدا و انتهای چاله آسانسور نصب میشوند .
کاربرد:
تا از خطرات احتمالی مانند برخورد کابین با کف و یا سقف جلوگیری شود .
بسته به نوع تابلوفرمان مورد استفاده، ممکن است در هر ردیف از ۴ یا ۶ عدد شالتر استفاده شود.
پاراشوت
برای حفظ ایمنی بیشتر در آسانسور نیاز به قطعاتی همچون پاراشوت آسانسور یا همان ترمز ایمنی می باشد.
حفظ سلامت مسافرین در آسانسور در زمانی که کابین با سرعت بیش حرکت است به عملکرد پاراشوت بستگی دارد.
این قطعه در زیر کابین نصب شده و توسط کفه هایی که در زمان وضعیت اضطراری حرکت کابین، به ریل متصل می شود، کابین را متوقف می کند.
باید گفته شود که پاراشوت در آسانسور نقش بسیار مهمی ایفا می کند.
نصب پاراشوت یا ترمز ایمنی در آسانسور باعث حفظ سلامتی استفاده کنندگان و اطمینان بیشتر آنان از آسانسور می شود.
وزنه تعادل
یکی دیگر از اجزای اسانسور وزنه تعادل می باشد، وزنه تعادل ضمن متعادل نمودن وزن کابین و بخشی از باری که حمل می کند باعث ایجاد کششی بین سیم بکسل و فلکه ها می شود.
همچنین نیروی اصطکاک مورد نیاز جهت حرکت سیم بکسل بر روی فلکه محرک را تامین می کند.
وزنه تعادل از یک قاب یا شاسی فولادی و وزنه های داخل آن تشکیل می شود.
کفشک
این قطعات در هر دو طرف و در بالا و پایین بر روی کادر وزنه تعادل و یوک کابین نصب می گردد.
با ریل ها در تماس هستند و با حرکت در امتداد آنها کابین و وزنه تعادل را هدایت می کنند .
عمده ترین انواع کفشک ها عبارتند از :
کفشک های غلطکی
کفشک های لغزشی
منبع : افرادژ